Schrijven Met Licht

High Key Fotografie

High Key en Low Key

De (onvertaalbare) termen "high key" en "low key" worden gebruikt voor foto's met een sterk dominerende tint - licht (high key) of donker (low key).

Een high key foto bestaat hoofdzakelijk uit wit- en lichtgrijze schakeringen, terwijl een low key foto voornamelijk uit zwart en donkere tinten is opgebouwd.

Het heeft meestal een goed effect als in al het licht zich een klein donker plekje bevindt, of een lichte plek in een low key foto.

Het versterkt vaak het effect en vestigt de aandacht op het afwijkende element.

Een high key foto is meestal luchtig van karakter en wordt veel toegepast voor portretten van jonge kinderen, naakten, atmosferische landschappen enzovoorts.

Low key foto's zijn vaak geheimzinnig, dramatisch en somber.

Zowel high key als low key foto's zijn voor hun succes afhankelijk van de juiste keuze van onderwerp, achtergrond en verlichting, en van de juiste behandeling in de donkere kamer. Het is onmogelijk om een dergelijke foto te krijgen door alleen maar een lichte of donkere afdruk van een negatief te maken. Het resultaat zal te slap of te zwaar zijn.

Onderwerpen voor High Key

Mogelijke onderwerpen voor high key zijn o.a. landschappen in de sneeuw, zeegezichten, portretten waarin achtergrond, kleding en haar licht zijn, landschappen van zandduinen, witte kliffen e.d.

Zoek naar gelukkige combinaties van lichte voor- en achtergrond die een algemene tederheid van dit soort geven. Enkele donkere plekken aarde op de voorgrond zijn bij het afdrukken enigszins tegengehouden.

Verlichtingstechnieken voor High Key

Verlichting voor een high key foto moet vol en zacht zijn. Vermijd harde en sterke schaduwen.

In daglicht moet u diffuus licht hebben en de omgeving moet bijdragen aan het gevoel van tederheid.

Werk in de studio met veel licht en reflectors, zo mogelijk ook met een witte reflector op de vloer. Meestal is het hoofdlicht een diffuse lamp die dicht bij de camera staat. Andere lampen worden indirect of met diffusieschermen gebruikt om de lichte schaduwen van het hoofdlicht in te vullen zonder zelf nieuwe schaduwen te vormen. De achtergrond moet waarschijnlijk apart verlicht worden. Zijn tint kan net iets donkerder zijn dan de lichtste tinten van het onderwerp.

High Key in de Studio

Een high key mag er nooit grijs uitzien.

Nog Eentje Lezen?

Copyright - Schrijven Met Licht.nl | Fotograaf Janny Louters

Powered by w3.css